Nyutdannet til en bransje ute av drift

- Nyutdannede musikere kommer ut i et marked som ikke fungerer. Det finnes ikke noen løsninger for dem, sier Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo.

Han har følgende oppfordring til bedrifter og private som vil bidra til å holde kultur-Norge i gang.

Vi oppfordrer bedrifter til å ha noe kunst og kultur på sine julesamlinger. At bedrifter fortsetter å bestille kunstneriske innslag live eller digitalt hjelper veldig.

For frilansere som har vært i bransjen og tjent penger i noen år, er det opprettet kompensasjoner for tapt inntekt. De nyutdannede, som ikke har rukket å opparbeide seg noen inntekt enda, faller utenfor tilbudet.

- Det burde definitivt vært noe for de nyutdannede musikerne, mener Rian.

- Jeg var forberedt på at det kom til å bli utfordrende, men ikke sånn som dette

En av de nyutdannede er Johanne Lyngøy Tilrem. Hun uteksaminerte seg til mastergrad som fløytist våren 2020 på Norges musikkhøgskole, og planla å ha noen år i Oslo for å teste frilanslivet. Da koronaen kom ble alle de planlagte prosjektene avlyst.

- Det er som en bølge som har skylt innover. Jeg var forberedt på at livet etter musikkstudiene skulle bli utfordrende i starten, men ikke sånn som dette. Alt rundt er så uforutsigbart. Plutselig stenger det, så åpner det, så stenger det.

Tilrem underviser fløyte-elever som selvstendig næringsdrivende, men uken da Norge stengte ned ble også undervisningen avlyst. Hun fikk mail fra korpset om at kontrakten gikk ut på grunn av force majeure, og at de ikke kunne fortsette å honorere henne. De sa hun måtte ringe Creo og høre om de kunne hjelpe.

Da tenkte jeg at, shit... en ting er at konsertene kanselleres, men også undervisningen min!

Løsningen ble å ordne seg en sidejobb utenfor musikeryrket, men med kommunal ansettelse.

- Det er en trygghet. Da har jeg i hvert fall noe som kommer inn.

Tilrem påpeker at det hjelper å snakke med andre musikere som er i samme situasjon, og med dem som har lang fartstid i bransjen.

- Da føler man seg litt mindre alene. Det er jo vanskelig for veldig mange.

- Det har handlet om flaks

Ola Øverby uteksaminerte seg til bachelorgrad som jazz-trommeslager på Norges musikkhøgskole våren 2019. Han gikk ut i en spennende start på arbeidslivet med mye frilansvirksomhet utover sommeren og høsten, og med mange planer for våren. Så smalt det.

- Det gikk fra vanlig timeplan til at én streaming-gig i måneden var mye.

Han var av dem som jobbet og tjente penger på frilansvirksomhet allerede under studietiden. Dette var avgjørende for at han nå er innunder kompensasjonsordningen til kulturrådet. Å tjene penger på oppdrag under studietiden er ikke nødvendigvis vanlig for jazz-musikere.

- Ofte får man bare dekket reise til og fra spillestedet, og er glad for å få spilt. Fy søren, tenk om jeg ikke hadde hatt en inntekt under studiene.

FFUK (fond for utøvende kunstnere) kom med en krisepakke, og Øverby var av dem som fikk en OK pakke der. Han omtaler det som «sjukt flaks». Støtteordningene har gjort at han kan leve omtrent slik han gjorde da han studerte.

Jeg har ingen jeg skal forsørge, og er sånn sett heldig nå. Jeg trenger ikke mange utgifter. Kun til å bo og til å øve. Det er ikke et dyrt liv.

Han har snakket med tidligere studievenner om det. Hvordan deres kull skulle bli tatt høyde for. Selv mener han at det bare er tilfeldighetene som har gjort at det har gått såpass bra for hans del.

- Hadde det ikke vært for turneer jeg gjorde rett før lockdown, støtten fra FFUK og at jeg jobbet nok i studietiden til å kunne søke kompensasjonsordningen, måtte jeg nok funnet meg en annen jobb. Eller spurt foreldre og besteforeldre om økonomisk hjelp.

Fremskyndet planer om ny utdannelse

Brage Jørgensen Blix uteksaminerte seg til mastergrad som klassisk fiolinist på Norges musikkhøgskole og Barratt Due Musikkinstitutt desember 2019. Nå studerer han økonomi og administrasjon på Handelshøyskolen.

- Jeg har hatt en langsiktig plan om å jobbe administrativt i bransjen. Da alt stoppet opp fremskyndet jeg de planene, selv om jeg i utgangspunktet tenkte å jobbe som frilans musiker i noen år først.

Allerede det siste året før eksamen var Blix godt inne i livet som frilans musiker, med mange planer fremover. Februar var planlagt å være rolig, mens mars og april skulle vært travle. Alt ble avlyst. Han reagerte med en aksept for det hele. Alle var i samme båt, fra de minste artistene til de største.

Det var en merkelig følelse av fellesskap.

Blix ser for seg å etterhvert kombinere å være fiolinist og jobbe administrativt i bransjen. Han har sluttet å planlegge konkret, men tilrettelegger for at ting skal gå så bra som mulig.

- For meg var det riktig å gjøre noe, og fortsette å utvikle meg. Slik musikkbransjen er nå, er det vanskelig å gjøre det bare gjennom det utøvende.

Tekst: Johanne Aurora Løvli Hidle

Foto: privat

Lys opp tiden med levende musikk?

Forslag og inspirasjon til restriksjonsvennlig underholdning til julebordet finner du her!

Bryllup? Jubileum? Konsert på arbeidsplassen eller i privat selskap? Brillante har profesjonelle musikere til enhver anledning!