Månedens Brillante - Januar

Månedens Brillante er det symfoniske ensemble Nordic Harmony. De er et ungt og fremoverlent orkester som ønsker å skape komplekse og lidenskapelige tolkninger av det symfoniske repertoar - og streber etter å skape nye og unike opplevelser for publikum.

Hei folkens,

Gratulerer. Dere er årets første Månedens Brillante. Dette må da være en formidabelt god start på året?

Hurra! Ja, dette er helt fantastisk!

Nytt år nye muligheter, har Nordic Harmony noen store/små planer for 2019?

Ja, planer har vi! Om alt blir gjennomført slik de ser ut i dag gjenstår å se. Mendelssohns Symfoni nr.3 "Den Skotske" er rimelig sikkert på programmet i april. En oppfølger til DIVA med sopransolist Eldrid Gorset og en drøss med Mozart-arier er en mulighet, muligens i juni. På starten av høsten kan det bli propagandamusikk i kammermusikkstørrelse av bla. Shostakovich, og i oktober, Brahms 4. symfoni.

Kan dere fortelle litt om hvordan Nordic Harmony ble til og hvem dere er?

Nordic Harmony vokste ut av et ønske fra musikere om å fordypede seg i uttrykksfulle tolkninger av orkestermusikk, realisert gjennom musikalsk dialog musikerne seg imellom, uten hjelp fra en dirigent.

Når vi gjennomførte vårt første prosjekt i 2013 var Beethoven det største vi kunne gjøre, den gang med nettopp Beethoven og hans Pastoralesymfoni på programmet.

Etter det har vi utforsket hvordan musikere selv, fortsatt uten dirigent, kan orientere seg i enda større symfoniske strukturer. Dette har gjort det mulig å ha musikk som Brahms 1. symfoni, Tsjaikovskijs 5. symfoni og Gershwins An American in Paris på våre konsertprogram.

Hva er egentlig et symfonisk ensemble?

I bunn og grunn er det et symfoniorkester, bare en noe keitete måte å ikke si det på.

Hva har vært deres beste opplevelse som ensemble?

Krevende å velge, så her må vi trekke frem tre prosjekter: En intens og «annerledes» fremføresle av Tsjaikovskijs 5 symfoni, Griegs a-moll med inspirerende Marianna Shirinyan ved klaveret og symfonisk storband-aften med musikk av George og Ira Gershwin, deriblant Rhapsody in Blue med Sveinung Bjelland og låter fra filmen Shall We Dance (1937).

Hvem/hva inspirerer dere?

Nordic Harmony er i stor grad basert på at musikerne selv inspirerer hverandre. I tillegg legger vi stor vekt på å tilrettelegge musikk som gir oss inspirasjon og glede, både for musikere og publikum.

Har dere noen favoritt band/artister uavhengig av egen sjanger?

Noen? Dette spør dere et orkester som ofte stiller med rundt 50 musikere på scenen? Men vi kan bestemme oss for månedens artist: Bobby Darin!

10 kjappe

Dirigent eller ikke dirigent?

Ikke!

Øve eller konsert?

Aller helst mer enn én konsert.

Impro eller noter?

Noter.

Mozart eller Gershwin?

Det spørsmålet krever litt lengre betenkningstid.

Svart konsertantrekk eller farger?

En gang spilte vi i helhvitt. Det var artig!

Sjokoladekake eller krydderkake?

Dette spørsmålet virker nesten spesielt rettet til vår kjære oboist, Jarl Eivind. Dersom du ønsker å imponere er det absolutt sjokoladekake som er innertier, men det forutsetter ingredienser av ypperste kvalitet, spesielt sjokoladen! Bruk aller helst Valrhona, eller annen førsteklasses gourmet-sjokolade. Ellers kan du godt la være. Da er det mye tryggere med krydderkake, spesielt dersom det er en god og saftig gulrotkake. Da vet du det, skulle det falle deg inn å invitere Jarl Eivind på kake en dag.

Dur eller moll?

Det der er det litt vanskelig å svare på. Begge på en gang kan være litt vel dristig. Det er finere med en akkord om gangen.

Kaffe eller brus?

De fleste i orkesteret vil først og fremst ha kaffe. Det finnes også de som har ønske om te, men da aller helst fancy type av ypperste kvalitet.

Operasolist eller instrumentalsolist?

Møt opp med et smil om munnen, så er vi fornøyd!

Spille i operaen eller på operataket?

Operataket, soleklart!

Bryllup? Jubileum? Konsert på arbeidsplassen eller i privat selskap? Brillante har profesjonelle musikere til enhver anledning!