Månedens Brillante - Februar

Da Endre Koch jobbet på Aker Brygge som 16 åring og hørte Ole Staveteig; en fantastisk tapping-gitarist, ble han hektet. Etter mange timer på gutterommet begynte det å ligne på noe.

Hallo Endre!

Februar er årets korteste måned og året er fortsatt ungt. Har du noen spesielle mål for 2019?

Jeg jobber med sanger til tapping-plate, målet er å bli ferdig innspilt i løpet av 2019 og slippe plata i 2020. Tapping-gitar er en svært krevende spillestil så tiden går fort og innspillingen av tappingsanger ikke fullt så fort.

Du er en gitarist som spesialiserer deg i tapping. Kan du fortelle litt om hvordan du begynte med det?

Jeg jobbet på Aker Brygge som 16 åring da jeg hørte Ole Staveteig en fantastisk tapping-gitarist som jevnlig spilte på Aker Brygge/Lektern. Jeg ble hektet på tapping-gitar og det gikk mildt sagt med noen timer på gutterommet før det ble til noe som lignet. Siden oppdaget jeg andre tapping-gitarister som Vittorio Camardese, Stanley Jordan, Carlos Vamos, Tony Keck, Justin King etc. Inspirert av blant annet disse har jeg utviklet min egen stil og spillemåte.

Hva er egentlig tapping-gitar?

Tapping er en spillestil der man trykker fingrene ned på strengene og gitarhalsen omtrent som pianistene gjør på tangentene. Jeg spiller stort sett akkorder og «bass» linjer med venstre hånd og melodi/improvisasjon med høyre hånd.

Hvordan er det norske miljøet rundt tapping-gitar?

Så vidt jeg vet er det kun jeg som driver med tohånds tapping-gitar nå. Usikker på om Ole Staveteig spiller rundt enda så vi kan trygt si at det er et lite miljø. Når det er sagt så er det mange folk som kommer på konserter så interessen fra publikum er stor. Blant annet da jeg spilte på Gressholmen Kro sist, var veldig mange innom i løpet av dagen.

Hva har vært din beste opplevelse som musiker?

Det er mange bra øyeblikk, for eksempel den gang jeg tappet "Visa fra utanmyra" på et sykehjem i Spania og "Gerda" på 92 danset og falt i fanget mitt av ren lykke. Det skal dog nevnes at hun hadde fått et glass vin til maten.

Jeg liker mindre scener hvor man er tett på publikum og kan kjenne på stemningen. De øyeblikkene hvor publikum oppmerksomt følger hver minste lille bevegelse og følelse som man prøver å formidle. Man kan kjenne sånt på kroppen, og det er ikke gitt at man får det til hver gang, men da har man jo lært seg å smile og fortsette å spille til det klaffer igjen. Andre dager kan det beste være å tusle ned i «Furtebu Records», dvs. hjemmestudio i kjelleren å spille inn en ny låt. Jeg er også over middels interessert i lyd, så de gangene jeg finner utstyr eller nye innstillinger på utstyr jeg bruker som gir lyden et løft i riktig retning, kan det virkelig forbedre tilværelsen en stund. Kan også nevne at jeg har spilt en del på sykehjem og eldresenter i regi av den kulturelle spaserstokken og har hatt mange sterke og rørende opplevelser fra disse konsertene.

Så alt i alt er det vanskelig å peke ut hva som er den spesifikk beste opplevelsen som musiker, men mangfoldet av alt man gjør, kontakten med publikum, søken etter noe magisk, lyden man lager, en ny gitar, musikk, bevegelse, det å bevege noen. Søken etter noe nytt. Jan Kjærstad nevner flere ganger i en bok jeg leser nå at å forsøke og gjøre det umulige er det eneste verdige man kan gjøre her i livet. Liker litt den tanken at tapping-gitar er nesten umulig, men bare man prøver hardt og lenge nok får man det til og det kjennes bra.

Hva er ditt beste minne som publikummer?

Jeg var en stund en ivrig konsertgjenger, likte band som 22 pistepirko, Motorspycho, Neil Young, Tool, Violent femmes, Mogwai. Husker en konsert med Motorpsycho der de spilte mye fra Timothy`s Monster som var ganske magisk og så Mogwai på Roskilde en gang hvor gåsehuden sto rett opp i flere dager etterpå. Som tobarnsfar med bil, båt og rekkehus og en del spilling rekker jeg ikke å se så mange konserter nå om dagen, men når barna blir større blir det nok noen lufteturer igjen.

Hvem/hva inspirerer deg?

Natur, sola, sjøen, gitarister, Nesodden, barna, øve på gitar... Det meste egentlig. Ofte setter jeg meg ned for å lære noe nytt på gitaren, også ender det opp med en ny sang.

Har du noen favoritt band/artister?

Har vel hørt mest på Tom Waits så langt. Det er et eller annet med han som artist, han går så vanvittig lidenskapelig inn i det han gjør. Setter sammen låter litt som en ingeniør, kloss på kloss, sten på sten og ikke noe plass for nonsense. Han går for hjertet, også må man passe på å ikke knekke når man hører enkelte av de hjerteskjærende tekstene.

Besøk Endre sin hjemmeside

10 kjappe

Solo eller band?

Alt til sin tid

Øve eller konsert?

Øve først, så konsert konsert konsert

Impro eller noter?

Impro, veldig sjelden jeg leser noter.

Stanley Jordan eller Eddie Van Halen?

Stanley Jordan, en gitarist ut av en annen verden.

Skitur i marka eller kakao under teppet med Netflix?

Skitur, ser nesten aldri på skjermen

Hunder eller katter?

Allergisk mot begge, men tåler hund best.

Ole Staveteig eller Steve Vai?

Heia Ole!

Kaffe eller te?

Maks tre kopper kaffe og så blir det te. Det kan være alt fra urte, vaklete, gryte, snurpete, vente

Enhånds tapping eller tohånds tapping?

Begge

Spille i operaen eller på operataket?

Kommer an på om det regner eller ikke. Skinner solen blir det taket.

Bryllup? Jubileum? Konsert på arbeidsplassen eller i privat selskap? Brillante har profesjonelle musikere til enhver anledning!