Månedens Brillante - Januar

Ulrikke Hanspach-Torkildsen fra Oslo har tatt musikkutdanningen sin i Berlin, hvor hun nå er bosatt. Hun deler sine erfaringer som musiker i utlandet og hvilke forskjeller det har i forhold til musikertilværelsen i Norge.

Hei Ulrikke! 2018 er her og du er årets første månedens Brillante. Gratulerer! Nytt år, nye muligheter?

Takk! Ja, et nytt år er alltid spennende og byr på nye utfordringer.

Hva er historien bak dit valg av instrument?

Mine foreldre er utdannet musikere og jeg begynte derfor tidlig å spille piano og så i korps. Førstevalg var kornett da de begge er trompetister, men jeg fant fort fasinasjon i større instrumenter og byttet ut kornetten med en baryton. Den hadde jeg masse glede av i mange år, men så ble jeg fortalt at det er alt for få jobber som barytonist. Hvis jeg ville bli proff burde jeg spille trombone. Jeg byttet da som 12-åring til trombone, men fortsatte med baryton på siden.

Du er for øyeblikket basert i Berlin. Kan du dele noen erfaringer om hva konsertpublikummet i Norge kan lære av konsertpublikummet i Tyskland?

Være mer kritiske! Et kritisk publikum gir bedre og mer skjerpede musikere. Jublende applaus er ikke alltid fortjent.

Du har tatt din utdanning både i Tyskland og Norge. Hva vil du si er den største forskjellen, og vil du anbefale andre å ta en musikkutdanning i utlandet?

Norge er et lite land. Den klassiske musikken har opprinnelse fra land lenger sør. Jeg tror at man får et bredere perspektiv av å studere i utlandet. I tillegg er konkurransen enda skarpere enn i Norge. Det er ikke mange flere studieplasser og jobber i forhold til innbyggertall, noe som gjør det enda vanskeligere å få studieplass og jobb. Det er tøft, men noe jeg også syntes er flott! Da kan man være ekstra stolt av å være musiker.

Hva vil du si er din største opplevelse som musiker?

Jeg har vært heldig å få være med på så mye forskjellig som musiker. Alt fra messingkvintett, solokonserter, storband, musikal, opera og symfoniorkester. Det aller flotteste og mest spennende tror jeg var å spille Bruckners 3.symfoni med "Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt Oder" og å spille i Bandet på "Lady Macbeth von Mzensk" i Deutsche Oper Berlin.

Hva er din største opplevelse som publikummer?

Jeg er bortskjemt som bor i Berlin som huser minst to av verdens beste orkestre. Med tre operahus, to konserthus og to radiosymfoniorkestre er det alltid flotte opplevelser rundt hjørnet. Favorittene mine er nok konserter med "Berliner Philharmoniker" eller "Staatsoper Berlin".

Hvem/hva inspirerer deg?

Konsertbesøk med et av Berlins orkestre inspirerer meg alltid. Og min tidligere lærer Olaf Ott. Han er solotrombonist i "Berliner Philharmoniker" og jeg gikk hos han i 6 år. Han var en veldig inspirerende lærer og jeg koser meg når jeg hører han spille i orkesteret. Det er inspirerende å se han balansere livet som musiker, professor og pappa.

10 kjappe

Oslo eller Berlin?

Berlin

Solo eller blåserekke?

Blåserekke

Korps eller symfoniorkester?

Symfoniorkester

Janitsjar eller brassband?

Janitsjar

Noter eller impro?

Noter!

Maria Haukaas eller Selena Gomez?

Maria Haukaas

Marsjere på 17 mai eller champagnefrokost?

Alltid marsjert på 17.mai! Men ellers tar jeg gjerne en champagnefrokost :)

Bratwurst med alt av påfyll eller Finsbråten wienerpølse med ketchup og sennep?

Bratwurst!

Øve alene eller øve med venner?

Med venner

Film på kino eller Netflix i sofaen?

Ja takk, begge deler

Bryllup? Jubileum? Konsert på arbeidsplassen eller i privat selskap? Brillante har profesjonelle musikere til enhver anledning!