Månedens Brillante - August

Dimitris Kostopoulos fra Bodø er utdannet ved Barratt Dues Musikkinstitutt og Norges Musikkhøgskole. Vi har tatt en prat med den allsidige pianisten!

Hallo Dimitris!

August nærmer seg slutten og for mange betyr det at slutten av sommerferien er et faktum. Har du hatt ferie eller har du hatt det travelt?

Jeg har lenge drømt om en rolig og avslappet sommerferie, men sjelden fått det til. I år var jeg fullt opptatt til og med juli, men i august hadde jeg anledning til å slappe av i noen uker i alle fall! Det var godt og jeg fikk mye tid til min nye hobby; sjakk! Har store planer om å ta en skikkelig sommerferie til neste år.

Hvordan og når begynte du spille piano?

Jeg begynte ved en tilfeldighet da jeg var 10 år gammel. Min yngre bror begynte på piano, og da tenkte jeg at jeg burde gjøre det samme. Kunne ikke la min lillebror gjøre noe jeg ikke kunne! Han sluttet etter ett år. Jeg fortsatte. Idag er han profesjonell trommis og jeg pianist.

Hvor har du tatt din musikkutdanning?

Jeg har master i klaver fra Barratt Due musikkinstitutt og Norges Musikkhøgskole. Jeg studerte med den tjsekkiske professoren Jiri Hlinka.

Hva har vært din beste opplevelse som pianist?

Vanskelig spørsmål. Jeg tenker sjelden tilbake på konserter og ser heller fremover. Håper vel at min beste opplevelse som pianist fortsatt ligger foran meg..... Jeg husker likevel noen virkelig flotte opplevelser med Griegs klaverkonsert i a-moll i Portugal og Vietnam.

Hva har vært din beste opplevelse som publikummer?

Da må jeg trekke fram to: Konsert med pianisten Grigory Sokolov i Operaen i Oslo, og konsert med de to legendene Daniel Barenboim og Martha Argerich i Berlin. Begge disse opplevelsene var rett og slett utrolige!

Hvem er ditt største musikalske forbilde?

Har flere forbilder. Siden jeg var ung har Martha Argerich vært en av de største. De siste årene har jeg blitt fullstendig grepet av Grigory Sokolov. Barenboim er også en enorm inspirasjon for meg. Men når alt kommer til alt er jeg litt konservativ og liker "de gamle pianistene" aller best: Rubinstein, Michelangeli, Claudio Arrau, Jorge Bolet, Gilels, Richter, Horowitz for å nevne noen.

**Har du noen favoritt-band/artister? **

Har ikke noen spesielle favoritter. Liker alt som er bra og kan være interessert i forskjellige ting alt ettersom hvilket humør jeg er i.

Hva er det beste med å ta en utdanning innen ditt instrument?

Det har jeg aldri tenkt over. For meg handler det mer om det å være musiker enn hvilket instrument du spiller. Det handler om en indre drivkraft og en ustoppelig trang til å lære mer og videreutvikle deg selv som utøver og menneske. For å lykkes må du tåle harde motbakker i perioder for å finne deg selv, og for å utvikle ferdigheter innenfor det å prestere under press. Men den viktigste forutsetningen er likevel lidenskapen til musikken og kunsten. Det beste med å studere musikk er kanskje nettopp det å få bruke tid på denne lidenskapen?

10 kjappe

Spille i operaen eller spille på festival? I Operaen, men festival er også gøy

Sommer i nord eller sommer i sør? I sør

Solo eller kammermusikk? Solo

Musikkfestuka eller Oslo Kammermusikkfestival? Som Bodøværing må jeg nesten lande på Nordland Musikkfestuke

Spille med stryk eller spille med blås? Før spilte jeg mest med stryk, men etter å ha vært flere år i MiNensemblet har jeg blitt kjent med så utrolig mye flott blåserepertoar at jeg sier; ja takk begge deler!

Jazz eller rock? Jazz

Bach eller Brahms? Brahms

Elton John eller Stevie Wonder? Elton John

Noter eller impro? Noter

Ingrid Bjørnov eller Kari Stokke? Ingrid Bjørnov

Bryllup? Jubileum? Konsert på arbeidsplassen eller i privat selskap? Brillante har profesjonelle musikere til enhver anledning!